Amikor elhatároztam , hogy életmódot váltok( persze orvosi ajánlásra) napokig bolti kenyéren éltem, de egyszerűen sem ízre , sem állagra nem volt az igazi, arról nem beszélve , hogy annyi plusz hozzáadott dolog volt benne, hogy elhatároztam, inkább sütök magamnak. Az a biztos, abban csak az van, amit beleteszek.
Ebből a mennyiségből 10 db zsömi jön ki, darabja 30 g Ch.
Hozzávalók :
Az előtésztához:
200 g teljes kiőrlésű liszt
150 g víz
5 g élesztő
Az előtésztát össze kell keverni egy edényben, lefedni és 10-12 órán keresztül pihentetni kell. Ez idő alatt a tészta megkel majd összeesik és a siker szálak megerősödnek, amitől a zsemlénk szép levegős és puha lesz :)
A zsemle összeállítása:
előtészta
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g búza liszt
50 g búzasikér
10 g élesztő
190 g víz
40 g olaj
2 kk só
Nekem nincs kenyérkészítő gépem, így egy nagy tálba teszem az alapanyagokat és a robotgépem dagasztó karával jól összedolgozom a tésztát és 1 órát meleg helyen egy konyharuhával lefedve pihentetem.
Pihentetés után lisztezett pultra borítom, picit átnyomkodom és 10 egyenlő darabra vágom. ( 1 db 90 g-ra jön ki nekem). Zsömit formázok belőle ,ráteszem a sütőpapíros tepsire és letakarva további 30 percet pihentetem.
Eközben a sütőt 220-230 fokra előmelegítem.
30 perc elteltével a zsemléket vízzel lefújom és beteszem a sütőbe.10 percig sütöm majd visszaveszem a hőfokot 200 fokra és további 23 percet sül tovább.
Miután kihűlt ,fagyasztóba teszem, így mindig lesz friss zsömlém.
Jó étvágyat !
A receptet nikknewlife.blogspot.hu oldalán találtam.