Kedvenc receptjeim

Kedvenc receptjeim

Teljes kiőrlésű vizes zsemle

2018. február 17. - Pelyhe Netti

Amikor elhatároztam , hogy életmódot váltok( persze orvosi ajánlásra) napokig bolti kenyéren éltem, de egyszerűen sem ízre , sem állagra nem volt az igazi, arról nem beszélve , hogy annyi plusz hozzáadott dolog volt benne, hogy elhatároztam, inkább sütök magamnak.  Az a biztos, abban csak az van, amit beleteszek.

Ebből a mennyiségből 10 db zsömi jön ki, darabja 30 g Ch.

Hozzávalók :

Az előtésztához:

200 g teljes kiőrlésű liszt
150 g víz
5 g élesztő

Az előtésztát össze kell keverni egy edényben, lefedni és 10-12 órán keresztül pihentetni kell. Ez idő alatt a tészta megkel majd összeesik és a siker szálak megerősödnek, amitől a zsemlénk szép levegős és puha lesz :)

A zsemle összeállítása:

előtészta
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g búza liszt
50 g búzasikér
10 g élesztő
190 g víz
40 g olaj
2 kk só

Nekem nincs kenyérkészítő gépem, így egy nagy tálba teszem az alapanyagokat és a robotgépem dagasztó karával jól összedolgozom a tésztát és 1 órát meleg helyen egy konyharuhával lefedve pihentetem.

Pihentetés után lisztezett pultra borítom, picit átnyomkodom és 10 egyenlő darabra vágom. ( 1 db 90 g-ra jön ki nekem). Zsömit formázok belőle ,ráteszem a sütőpapíros tepsire és letakarva további 30 percet pihentetem.

Eközben a sütőt 220-230 fokra előmelegítem. 

30 perc elteltével a zsemléket vízzel lefújom és beteszem a sütőbe.10 percig sütöm majd visszaveszem a hőfokot 200 fokra és további 23 percet sül tovább.

Miután kihűlt ,fagyasztóba teszem, így mindig lesz friss zsömlém.

Jó étvágyat !

28170638_1875371679139560_2089417460_o.jpg

28169542_1875371682472893_1821947131_o.jpg

 

A receptet nikknewlife.blogspot.hu oldalán találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedvencreceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr9913676976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása